Jubileum - Reisverslag uit Haslum, Noorwegen van Petra Habes - WaarBenJij.nu Jubileum - Reisverslag uit Haslum, Noorwegen van Petra Habes - WaarBenJij.nu

Jubileum

Door: Petra

Blijf op de hoogte en volg Petra

11 September 2010 | Noorwegen, Haslum

Joepie! Vandaag was mijn jubileum. Nee ik ben niet jarig en ik zou ook geen andere reden kunnen bedenken maar vandaag ben ik precies een maand in Noorwegen. Aan de ene kant lijkt het nog helemaal niet zo lang en aan de andere kant heb ik het idee dat ik hier al veel langer zit dan 4 en een halve week. Dat klinkt zo weinig. En is het misschien ook wel als je bedenkt dat ik nog ongeveer 42 weken te gaan heb. Dat klinkt dan weer super lang. Nou ik weet het ook niet meer hoor. Het enige wat ik wel weet is dat ik gisteravond heel gezellig naar een meisje uit mijn klas ben geweest om gewoon gezellig te gaan doen. Eerst waren we met z'n drieën, dat meisje uit mijn klas en een jongen die ook in ons jaar zit. We hebben toen heerlijk kinderlijk gevingerverft! Dat was super leuk om weer eens te doen. We hebben abstracte kunst gemaakt. Het waren gewoon wat kleurtjes op een wit papier. Oh ja, en mijn gekleurde hand op een stuk krant. Dat deel van ons kunstwerk heb ik mee naar huis genomen en ligt nu nog te drogen op mijn ladekast.

Mijn jubileum hebben we groots gevierd (niet dus). Vandaag zijn we eerst naar de vader en moeder van Ulrik geweest om hun auto te lenen. Ondertussen dat wij daar een kopje thee dronken is Ulrik naar zijn broer gereden om een aanhanger te lenen. We hadden een andere auto nodig omdat de auto's die wij hebben allebei geen trekhaak hebben. Met de andere auto en aanhanger zijn we naar het vakantiehuisje (hytte;Noors) van de ouders van Heidi gereden om daar de aanhanger vol te gooien met brandhout. Ik had de hytte net zo als met de biotour ergens in de middle of nowhere verwacht maar het bleek een soort bungalowpark te zijn met allemaal redelijk grote bungalows, de een nog groter dan de ander. Er stonden er ook een aantal te koop. Eentje stond voor 5,5 miljoen kronen te koop, snel rekensommetje geeft dat dat ongeveer 700000 euro is (voor degene die niet zo goed is met getallen: zevenhonderdduizend euro) en dat voor een vakantiehuisje.

Gisteren (sorry voor mijn volstrekt onlogische volgorde) was mijn schooldag ook heel interessant. Ik zou alleen gym hebben. Staan we daar op de lerares te wachten komt er een andere lerares aangerend om te vertellen dat de onze ziek is. Nou lekker was dat, was ik daarvoor uit mijn bed gekomen. Oke, mijn les begon pas om half 1, maar toch. Ik had beter thuis kunnen blijven. Om niet helemaal voor niks naar school te zijn gekomen heb ik toch maar wat voor gym gedaan, namelijk.... ik ben samen met 2 anderen gaan hardlopen in het bos, en over de bergen.
Oh.. ik heb ook nog helemaal niet geschreven over woensdag avond. Nou komt ie dan. Woensdag avond ben ik gaan kijken bij een school orkest (waarschijnlijk had ik dat al wel geschreven, maar dat soort dingen kan ik niet meer onthouden). Ik kwam daar aan bij die school samen met Heidi en we hadden allebei geen flauw idee waar we heen moesten. We zijn maar wat mensen gevolgd en toen kwamen we bij een soort gymlokaaltje op de eerste verdieping. Daar werd ik vriendelijk welkom geheten door de dirigente. Ze had al gehoord dat ik zou komen, want we hadden de vader van iemand van mijn school gebeld die heel actief is bij dat orkest. Hij had doorgegeven dat ik zou komen. De dirigente stelde me gelijk voor aan de andere fluitisten. 3 meisjes en 1 jongen. Net voor we gingen beginnen vertelde ze ook de rest van het orkest wie ik was en waar ik vandaan kwam. Iedereen was heel geïnteresseerd en heb toen zelfs voor de eerste keer de vraag gekregen of het legaal is om in Nederland wiet te roken, haha. Nee dus, alleen het mag wel. Hoe leg je dat nou weer uit aan mensen die gewent zijn dat dat absoluut verboden is. Die zelfde jongen vroeg ook nog of ik wel eens happy cakes had gehad. Uhm.... wat zijn dat?? Het bleek soort space cake te zijn. Niet alle Nederlanders gebruiken wiet en eten space cake hoor. Zoals je kunt horen heb ik me toen uitzonderlijk goed vermaakt. Een goede reden dan ook om bij dit orkest te blijven en niet verder te gaan met die andere.

Mijn geheugen wordt super slecht. Ik kan nu al niet meer herinneren wat ik donderdag heb gedaan. Maar ook als ik iets bedenk om op te zoeken of te gaan doen, ben ik het een paar minuten later al weer vergeten. Ik vergat zelfs welke datum het was. Nou eigenlijk de datum was telkens wel goed maar de maand niet, in mijn dagboek had ik al een paar keer augustus in plaats van september opgeschreven. Ja donderdag, ik weet het weer. Op school werden we met Noors in groepjes verdeeld. We kregen een bladzijde uit het boek van een toneelstuk van Henrik Ibsen (een Noorse toneelschrijver) en moesten dat die zelfde les gaan opvoeren. Ik hoopte dat ik geen groepje zou hebben want in het Noors een toneelstukje doen zie je mij nog niet snel doen. Ik was toch ingedeeld, maar ik hoefde niet te acteren. Samen met Nora moest ik de kostuums doen. Mooi handig dat de school in de kelder een opbergplaats heeft voor kostuums. We hebben daar gezellig rondgelopen en wat kleren van de rekken gehaald. Iedereen zag er geweldig origineel uit. Die kelder was een bunker. Het had een dubbele deur, waarvan de ene heel dik was en stond dus ook de hele tijd open en de andere een gewone dunne deur. Het was ook een beetje spooky om daar te moeten lopen want alles is verstoft en er is geen daglicht.

Ik zal vast nog dingen vergeten zijn om te vertellen, maar die zal ik de volgende keer dan wel aanvullen.

God helg! (goed weekend)

mye kjærlighet
    papa en mama

• 12 September 2010 - 10:11

Greta:

volgens mij heb je een hartstikke leuke tijd daar in norge.om een beetje jaloours op te worden,maar het lijkt me ook best wel moeilijk.heel veel sterkte 1greta slip-pens.

• 12 September 2010 - 10:25

Petra Habes:

Hoi Greta,
    Leuk dat je reageerd. Het is inderdaad ook soms best wel lastig. Ik spreek de taal niet en ken de gewoontes niet, gelukkig is dat nog nooit gebotst. Groetjes Petra

• 15 September 2010 - 17:29

Rik:

he petra,
    leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Het is wel een heel ander leven daar, he.
    Wij hebben ook een wat ander leven, nu je zusje bij ons verblijft. Het is gezellig, als er is tenminste. Vorige week kamp en nu maar 3 dagen school. Veel plzier en succes egwenst. Groeten van Hanny en Rik

• 16 September 2010 - 11:54

Gea:

Ha, die Petra, hoorde over je blog van je vader: ben natuurlijk meteen even gaan kijken. Dat 'even' werd een hele tijd: je maakt heel wat mee als ik het zo bekijk. School zal best vermoeiend zijn, maar hou je haaks en: genietgenietgeniet, groetjes van ons 4, Géa

• 20 September 2010 - 19:10

Peter :

Ha Petra,

hou je haaks daar he! en bedenk maar dat je eindelijk ver genoeg weg bent om van mij geen last te hebben.
    Ik zie je daar staan met een vogel. Stoer hoor!
    tja die taal dat is lastig en niet zomaar op te lossen! Met handen en voeten-heel hard praten -engels of een beetje bijles. Ik blijf je volgen. Veel Liefs Peter