Ben ik zo groot of is de rest zo klein? - Reisverslag uit Haslum, Noorwegen van Petra Habes - WaarBenJij.nu Ben ik zo groot of is de rest zo klein? - Reisverslag uit Haslum, Noorwegen van Petra Habes - WaarBenJij.nu

Ben ik zo groot of is de rest zo klein?

Door: Petra

Blijf op de hoogte en volg Petra

07 September 2010 | Noorwegen, Haslum

Hej hej

Het is weer te lang geleden dat ik wat geschreven heb, maar ik heb er telkens geen zin in of geen tijd voor. Dan maar weer in een tussenuur op school. Daarvan heb ik er trouwens echt te veel. Elke dag 2 uur achter elkaar vrij. Maar ik zal een beschrijving van de afgelopen week geven.

Woensdag hadden we fagdag op school. Dat is elke woensdag en dat betekent dan je van het eerste tot het zesde uur op school zit en met 1 vak bezig bent. Dat is omdat we anders voor de keuze vakken te weinig uren zouden hebben. Vorige week was wiskunde aan de beurt. Het was ook mijn eerste kennismaking met mijn nieuwe wiskunde klas. Ze waren heel erg aardig en iemand kwam me helpen omdat ik er helemaal niks van snapte. Na 6 lesuren achter elkaar wiskunde hebben gehad snapte ik het nog steeds niet. Als je sinus, cosinus en tangens bij elkaar op gaat tellen, van elkaar af trekt, deelt door en vermenigvuldigen haak ik al snel af. Vooral ook omdat ik de uitleg niet meekreeg wat het was (surprise surprise!) in het Noors. Donderdag ben ik dan ook maar gelijk naar Brage (studieinspecteur) gegaan om van wiskunde te wisselen. Ik had eerst wiskunde R2. De R betekent wiskunde voor de wetenschap en 2 is de moeilijkheidsgraad. Je hebt 1 en 2. 2 is het moeilijkst. Ik ben geswicht naar S2. De S betekent dat het wiskunde voor de maatschappij is.

Donderdag ben ik ook nog mee gegaan met Heidi om naar de voetbalwedstrijd van Henrik te kijken. Ze hadden verloren en het was super koud, maar het was wel leuk om te zien. In de kiosk bij het voetbalveld hadden we een wafel gekocht voor mij. Hij was heel lekker, het was alleen een beetje jammer dat hij al koud was. 's avonds toen we thuis waren hadden we ook wafels gegeten. Die waren wel warm. Ik neem steeds vaker 's avonds rond een uur of 9 ook wat te eten. Hier is dat nogal gebruikelijk. Meestal eet ik dan yoghurt of een boterham.

Vrijdag hadden we met gym de coopertest. Alleen vertelt iemand me dat het toen nog maar een test was. Het is de bedoeling dat we over 6 of 7 weken het nog een keer gaan doen. En in de tussentijd moet je gaan oefenen of zo iets. Had niemand me dat eerder kunnen vertellen, dan had ik me daar mentaal op kunnen voorbereiden. 's Avonds om 19:42 hadden we Hannelore van de trein gehaald. Daarna zijn we door gereden naar de pizzeria om pizza's op te halen. Avondeten hadden we al gehad maar natuurlijk 's avonds om 9 uur kun je ook nog best een pizza eten.:O

Zaterdag ben ik samen met Hannelore gaan winkelen. Ze was blijven slapen. Met de bus zijn we naar Sandvika gegaan, omdat daar de grootste shoppingmall is van noord-Europa. En die wou Hannelore wel eens zien dus zijn we daar heen gegaan. Eerst hebben we door het hele shoppingcenter gelopen om te kijken wat ze daar nou eigenlijk allemaal hebben. Na een half uur waren we klaar met alle 5 de verdiepingen. Toen kon het echte werk beginnen. Het echte winkelen. Al ging dat lopen niet zo snel want Hannelore had spierpijn van het dansen en ik van die stomme coopertest. Uiteindelijk hebben we ruim 3 uur daar rond gelopen en het enige wat ik had gekocht is 4 kaarten om te versturen en een MacDonalds menu natuurlijk. De terugweg moest ik alleen met de bus. Hannelore nam de trein weer terug naar huis. Volgens mij had de buschauffeur een goeie dag of hij wilde niet betaald krijgen want niemand hoefde te betalen. Mooi weer 20 kronen gespaard.

Zondag gingen we naar de verjaardag van 2 neefjes of zo. Ik weet meer precies hoe dat zat. Toen ik daar binnenkwam zag ik niet zo veel mensen als dat ik had verwacht. Iedereen in die familie is heel erg klein. Dus ik was een van de grootsten. De moeder en oma van Heidi waren ongeveer de helft van mijn lengte :O. Toen we daar waren gingen we bijna gelijk aan tafel zitten om te eten. We aten aardappelen, zalm en komkommer. Om beleefd te zijn had ik maar wat komkommers opgeschept terwijl ik dat helemaal niet lekker vind (nu vind ik het nog steeds niet lekker hoor). De zalm was echt heerlijk. Als toetje hadden we 3 verschillende soorten cake/taart. We mochten zelf kiezen welke we wilden. Ik nam natuurlijk de chocoladecake, maar er was ook nog kaastaart en worteltjestaart. Natuurlijk moest ik weer gelijk aan die mop van dat konijntje en de worteltjestaart denken. Maar de worteltjestaart was heel erg lekker, ik heb hem geproefd. Hij smaakte helemaal niet naar wortelen, eigenlijk meer naar speculaas.

Gisteren was een hele saaie dag. K moest naar school tot half 4 en heb de rest van de dag helemaal niks gedaan. Ja, dan had ik ook gisteren mijn weblog kunnen aanvullen maar daar had ik geen zin in.

Iedereen (gastfamilie en mensen op school) beginnen steeds meer in het Noors tegen me te praten en dat vind ik eigenlijk best wel leuk. Het meeste versta ik wel wat ze zeggen. Dat zijn ook niet de allermoeilijkste zinnen. Van de lessen begrijp ik nog steeds niks, maar dat komt nog wel. Meestal krijg ik wel het onderwerp mee waar ze het over hebben en dat vind ik voor de tijd dat ik hier ben meer dan genoeg. Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk wel alles ku

Shit het brandalarm... snel naar buiten!

Zo ik ben weer terug. Waar was ik, oh ja. Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk wel alles kunnen volgen. Iedereen zegt dat dat nog wel gaat komen. Nu heb ik pauze dus ga ik stoppen. Vanmiddag zal ik foto's op internet zetten.

Groetjes mij!

• 07 September 2010 - 10:13

Gerda:

Fijn weer wat te lezen.
    Wil je nog wel verder vertellen over het brandalarm.

Hilsen papa en mama